Quantcast
Channel: 40procent 20år - Utdelning & Värdeinvestering - www.4020.se
Viewing all 95 articles
Browse latest View live

Ska man skydda sig mot Bear?

$
0
0
Det har kommit många olika idéer i tidigare diskussioner om olika typer av skydd som finns för portföljen mot nedgångar. Här kommer några exempel:


1-Blankning
Det verkar som det är ett känsligt ämne när det gäller blankning och det såg man tydligt i kommentarfältet i tidigare inlägget. Dock måste jag fortfarande argumentera att jag har gjort blankningen just mot Sanitec och inte för att jag tror att börsen ska gå ner. Helt enkelt på grund av sämre FA. Fast självklart det underlättar mycket om marknaden går ner.

För-/Nackdelar:
Man får en möjlighet att dels skydda portföljens enskilda aktier och dels tjäna på nedgångar. Däremot nackdelarna är flera. Courtaget är betydligt dyrare och det kostar ganska mycket i räntekostnader så länge man har en belåning som man måste ta för att kunna blanka. Det är också det som gör att det är svårt att kunna vara lika långsiktigt som en vanlig investering.


2-Terminer, Bull & Bear, ETF:er m.m.
Det har kommit mer Xact:s börshandlande produkter och liknande enkla instrument som följer underliggande aktier, index, råvaror och valutor. Påminner mig om olika bettingssajter där du kan idag ”betta” på nästan vad som helst. Man kan på ett enkelt sätt satsa på både upp- eller nedgång på alla möjliga produkter världen över. Finansbranschen tjänar bra på att ta fram alternativa produkter.

Några benämningar på olika instrument:
-Xact - Bull och Bear
-Long & Short-certifikat
-ETF:er
-Terminer och Mini futures
-Balans- och Maxcertifikat
-Warrenter
-CFD

För-/Nackdelar:
Fördelen är det blir väldigt enkelt att satsa på både upp- och nedsida på mer exotiska placeringar som tidigare har varit svårt att placera. Lika så finns det många olika typer av hävstång - allt från 1,5X till 10X och uppåt mot 20x-30x. Däremot så brukar dessa kosta mer i både courtage och avgifter. I vissa fall förekommer det också räntekostnader + indirekt större spreadkostnader.  Den största nackdelen är att man förlorar känslan av enskilda bolag och blir mer marknader och instrument som är svårt att relatera till och analysera på ett rationellt sätt. Ta t.ex. ett försök att ”skydda” portföljen genom OMX-Bear. Hur ofta har man en portfölj som följer OMX-index? Sen tror jag också att risken stor att det kan bli mer trading och spekulation när man förlorar känslan för FA och bolagsvärdering.


3-Optionstrategier
Utfärda köpoption (Covered call) = Låt oss säga att du funderar att sälja en aktie på 110 kr och aktiekursen på 100 kr. Då kan du utfärda köpoption där du är skyldig att sälja aktien på 110 kr under en bestämd löptid. Du får då en ersättning för din skyldighet att sälja till 110 kr som kallas för premie. I detta fall blir det en ersättning på 10 kr per aktie. (skillnaden mellan säljkurs och nuvarande pris).

Sen tror jag att löptiden varierar beroende på vilken premie man vill ha eller rättare sagt vilken försäljningspris man bredd att sälja. [Ni får rätt mig om jag har fel här]. Troligtvis så borde det inte vara så enkelt att t.ex. utfärda en köpoption på 400 kr för H&M där man automatisk får en premie på 120 kr (vid aktiekurs på 280) Misstänker att man får en väldigt lång löptid på några år om det nu finns en liknande option.  Sen finns det också liknande strategi om man nu vill köpa vid nedgång. T.ex. Aktiekurs på 110 men du vill helst köpa vid 100 kr. Du får en premie på 10 för att utförda säljoption.

För-/Nackdelar:
När man kollar lite snabbt så ser man inte några tydliga risker om man nu redan har bestämd sig att sälja/köpa vid en förutbestämd pris. Det som är plus är att man får en premie.

MEN 1 - När man tänker närmare så tar man sig ett SKYLDIGHET under en LÖPTID. Jag misstänker att det inte är gratis om man väljer (eller måste) bryta sin skyldighet att köpa/sälja. Det borde i alla fall kosta mer än premien. Fast jag är osäker vad det kan kostar och hur mycket man riskerar.

MEN 2 - Efter en längre funderingar så inser man också att det finns en annan risk i det hela. Om man t.ex. har bestämd sig att sälja en aktie omkring 100 kr (som nu har gått upp kraftigt). Och låt oss säga att aktien befinner sig på 100 kr för att göra det enkelt. Men man väljer ändå att utfärda en köpoption på 110 kr för att få lite premie på köpet. Om nu aktien skulle aldrig nå 110 och under löptiden går ner kraftigt till t.ex. 60-70 kr. Då har man i teorin "förlorat" mycket mer än själva premien. Lika så om man vill köpa vid 100 med en utfärdat säljoption och aktien aldrig går ner så mycket och sen sticker mot 200 kr - då har man missat hela uppgången för en 10 kr premie (minus dyr optionscourtage). Den teoretiska risken finns om man väljer snåla på köp/säljkursen för att få extra options premie.


4-Försäljning
En enklare strategi är bara sälja vissa delar eller allting om man inte har lust att hålla på med blankning, optionsaffärer och annat derivat handel. Placera sen likvida medel i något säker ränteplacering till man får lägre värderingar.  

För-/Nackdelar:
Enkelt och man slipper hålla på med både det ena och andra. Problemet är dock att man måste vara ganska säker värderingen på de enskilda aktierna i portföljen. Dessutom kunna våga vara utanför och vänta på en nedgång när man har såld av delar eller hela portföljen. Den största risken är om uppgång fortsätter och man missar både framtida uppgångar och utdelningar. Det är bara fråga alla som har såld sina aktier efter den första uppgången på 2010 i tron att ännu en större krasch var på väg. Här är risken stor att man missar både stora delar av uppgången och nedgången vilket gör att i slutändan kan avkastningen bli medioker eller ännu sämre än om du bara hade varit en vanlig soffliggare. 


5-Aktiestinsen
Nu har jag också valt ge ett exempel på utdelningsstrategi och kallar det skämtsamt för ”Aktiestinsens strategi”. Köpa bra utdelningsaktier där man aldrig säljer (så länge det går bra för bolaget) och samlar på sig utdelningar som man återinvesterar under tiden.  Det främst utdelningarna som utgör ett slags grundskydd där man kan köpa fler vid nedgångar.

För-/Nackdelar:
Kanske är den enklast och mest effektiva på långsiktig där man slipper att tänka på börsens rörelser, värdering och framför allt inte behöver lägga energi på att ”skydda” portföljen för alla dessa eventuella nedgångar som tycks kan komma när som helst. Men då måste man också tåla kraftiga svängningar i portföljen under vissa perioder som t.ex.2008/2009. Jag tror också att man måste ge upp en större del av ambitionen att försöka slå index större delen av tiden. Lika så acceptera lägre utdelningstillväxt i vissa perioder.


Viktiga funderingar:

1. Hur mycket tid och ansträngning ska man lägga på att skydda sig mot Bear?

Om jag personligen skulle jag välja ett enda strategi så skulle jag utan tvekan välja Nr: 5 Aktiestinsens strategi mot börsnedgångar. Bara enkelheten tilltalar väldigt mycket.  Det som också är viktigt i nästa steg - att bestämma om man överhuvudtaget ska lägga den tid och ansträngningen på att försöka skydda portföljen. En av fördelarna med Stinsen strategi är att man kan fokusera och lägga all sin tid på att analysera och värdera sina egna bolag och framför allt nya bolag vilket är tidskrävande process om man en målsättning att ha mer än 10-15 bolag för en högre diversifierad utdelningsportfölj. Här gäller det också att vara konsekvent på oavsett marknadsläge. Nu är det mer som pratar om långsiktighet och utdelningar när vi har fått en 5-års uppgående trend. Men jag kommer ihåg att man nästan idiotförklarades när man nämnde ord som ”Buffett” och ”utdelningar” under 2008/2009 just när det gick som sämst.    

Nu ställer jag olika frågor som jag personligen tycker att alla långsiktiga placerare borde fundera över.

-Hur effektiva ska vi försöka vara i en långsiktig portföljplacering?

-Måste vi hela tiden sträva efter att slå jämförelse index?

-Vad är det viktigaste? Minimera risken för förlust eller maximera den totala avkastningen?

-Är det ok man portföljens totalvärde går ner -50% vid en nedgång även om man försöker minimera riskerna?

Kvalitetslistan - FinBas

$
0
0
Borde det inte vara dags för en allmänt lista där man samlar kvalitetsbolagpå ett ställe? Som t.ex. en variant av utländska utdelningslistan som heter S&P 500 Dividend Aristocrats - aktierna som har höjt sin utdelning senaste 25 åren. Ett liknande lista för just utmärkta bolag inom Stockholmsbörsen där man tar hänsyn till flera parametrar än bara utdelning. Sen kontinuerligt kunna värdera listan så att man kan hitta bra ingångsmöjligheter. 

Jag tycker att det skulle lösa många svårigheter med bolagsanalyser och strävan att hitta köpvärda bolag. Dessa är svårigheter:

1- Kvalité vs Värdering
Att man köper ett bolag enbart på värdering och inte tar hänsyn till verksamhet, framtidsutsikter och risker. Med andra ord:"Värderingspekulation på grund av kursnedgången än snarare sund långsiktig investering på själva verksamheten"

2- Framtidsutsikter
Efter att man har analyserat ett bolag inser man oftast att det är svårt att göra en pålitlig bedömning om verksamhetens framtidsutsikter. Detta kan beror på osäkerheten på grund av komplex verksamhet eller att det är en snabbföränderlig bransch. Just för dessa bolag kan både lönsamheten och vinsten variera kraftigt bara på några år. Då är det nästan omöjligt att hitta en bra värderingsnivå.  

3- Värdering
Till slut när man har hittat ett utmärkt bolag som man vill investera i så är det sällan rätt värderat eftersom alla andra redan har kommit till samma slutsats.   

Lösningar för dessa problem:

1-Kvalitetsanalys före Värdering 
Man kan minimera risken att köpa mediokra/dåliga bolag som är lågvärderade genom att långt i förväg planera exakt vilka bolag som man gärna vill ha i portföljen. Just med dagens värdering så finns det gott om tid att leta och analysera. 

2-Sålla bort osäkerheten
Genom att välja bort svåranalyserade bolagen kommer man både underlätta stor del av analysarbetet och samtidigt spara värdefull tid och eventuellt minimera framtida ångest.    

3-Värdera & Vänta
Hitta bra värderingsnivåer i bra bolag och vänta disciplinerad på nedgångar vilket kan ta sin tid men är nödvändigt vid dagens höga värderingar.


FinBas - Ett försökt att kvalificera och värdera 
Just FinBas ska fungera som ett hjälpmedel för att kunna lösa dessa svårigheter. Min egen målsättning är att försöka skapa en bra lista där jag både kan värdera i väntan på eventuella nedgångar. Exempel på några bolag som jag kan tänka mig att köpa:
-H&M
-Assa Abloy
-SCA
-Axfood
-TeliaSonera
-ICA
-Lundbergs
-Getinge
-Mekonomen
-Wallenstam

Jag tycker inte att det ska finnas någon begränsning på storlek men det blir naturligt att man väljer de större i början som har både kvalité och stabilitet. Vilket är viktigt för att kunna göra en bättre bedömning om framtiden. 

Sen kommer det inte heller finnas något krav på stark tillväxt. Alla bolag är köpvärda oavsett hur mycket de växer så länge de har ett stabil vinst/kassaflöde. Tillväxt (rättare sagt lönsam tillväxt) är snarare en värderingsfråga som kommer bli aktuellt nästa steg efter att man har valt bolag som man vill äga långsiktigt. Personligen tycker jag att det kan vara lika bra eller bättre att investera i ett lågvärderad bolag som knappast växer men har t.ex.ett direktavkastning på 7-8 %. Det kan vara ett säkrare investering än ett bolag som har högre värdering och växande direktavkastning på 3 %. (Självklart ska utdelningsandel på vinst och kassaflöde och andra parametrar tas hänsyn till när man gör liknande bedömningar.)   

   
TeliaSonera - första värderingscase
Nu har jag valt att börja med TeliaSonera pga av den relativ låga värderingen i jämförelse med andra stabila bolag. Sen kommer jag inte heller lägga mycket vikt på kvalitetsanalys i blogginläggen eftersom det kommer att ta för mycket plats. Kom gärna med tips om jag har missat viktiga risker inom Moat, Lönsamhet, konkurrenter och framtidsutsikter.  

Omsättning
Inget tillväxt. Försäljningen minskar i befintliga marknader och produkter medan den totala omsättningen kompenseras genom tillväxt i nya marknader och försäljningsökning av mobildata och bredbandstjänster. Här har jag inte räknat med något tillväxt förutom en låg inflation på 2-3%. De nya tillväxt marknaderna kommer vara viktigt i fortsättningen och det är inte bra med när det kommer fram anklagelser för mutskandaler i Eurasien.

Lönsamhet
Historik är det princip det samma. Det har inte hänt något dramatisk i både brutto- och rörelsemarginalerna medan vinstmarginalen har förbättrats senaste åren vilket talar för att man bör vara försiktig att räkna med något större vinsttillväxt. 

Kassaflöde
Stark och stabil kassaflöde för en tråkig bolag som TeliaSonera. Senaste årets utdelningar och avyttringar av Megafon och NextGenTel har genererat rekord hög fritt kassaflöde. Men kassaflödet borde gå ner till det normala igen. 


   

Kassa
Avyttringarna har skapat ett historik hög kassa-% i relation till totala tillgångar. Det är nästan 3-4 kr/aktie högre än tidigare. Lika stor som en ordinär utdelning. Liknande hög andel av kassa gav möjligheten för extra utdelningar under 2005-2007.   
Slutsats:
Med en befintlig direktavkastning på 5,5 %  och samtidigt en bra möjlighet för utdelningsökning (eller extra utdelning) under våren. P/E 11,5 och med stabil kassaflöde känns det intressant. Men med tanke på ingen total tillväxt så borde man kanske försöka få in ett bättre ingångspris vid eventuellt nedgång?

Vid aktiekurs på 45: 6,3 % och P/E 10
Vid aktiekurs på 40: 7,1 % och P/E 7,1

Med dessa nyckeltal tror jag inte man behöver ha tillväxt. 6 - 7 % stabil direktavkastning + inflationsökning. Helt OK för ett bolag som TeliaSonera. Fast det är tveksam om kursen går ner under 50 kr före utdelningsperioden. Men man förlorar ingenting på att lägga en bevakning och jag kan faktisk tänka mig köpa lite redan vid närheten av 50 och sen öka under eventuell nedgången.

Här kommer FinBas Värderingarna: 
Både Vinst- och utdelningsvärderingen talar för en värdering på ca 60 kr medan FCF50 kr. Men eftersom lönsamheten har gått upp på grund av kostnadseffektiviseringar och FCF pga avyttringar så bör man nog förvänta sig att värderingarna kan gå ner mot 50 kr igen. När det gäller den låga substansvärdet så beror det främst på att 30% av totala tillgångar består av goodwill



Oriflame & Swedish Match

$
0
0
Väldigt kort om H&M:s senaste bokslut: 6,5 %omsättningstillväxt och 1,8 % vinsttillväxt för helår. Ganska dåligt när varken tillväxten eller lönsamheten har tagit fart än. Någonting som man har nu väntat på närmare 2-3 år och jag tror att man ska försöka acceptera längre vinsttillväxt när H&M investerar kraftigt. Idag är det kanske inte lika säkert att H&M i framtiden kan få lika bra lönsamhet som förr med sitt gamla/stabila H&Ms huvudkoncept. Därför ska man vara försiktigt med att betala för mycket pga tillväxten. 


När det gäller utdelningen på 9,5 kr så var det väntad med oförändrat utdelning. Däremot var rullande fritt kassaflöde ovanligt starkt och det var i samma nivå som utdelningen.


Ändå lyckades H&M växa kraftigt med 352 nya butiker och stora investeringar i IT och andra varumärken. Det är det som gör H&M ett kvalitetsbolag. Men oavsett kvalité så är värderingen fortfarande hög och enligt finbas så börjar det bli intressant köp vid närheten av 230 kr


Däremot ser TeliaSonera billigare ut fast det går inte att jämföra med H&M. Telias tillväxtproblem gör att jag vill helst minska ner köpnivå till närheten av intervallet 40-45 kr. Dessutom "spenderar" TeliaSonera en större andel av kassaflödet i så kallade underhållsinvesteringar. Men historisk fritt kassaflöde har ändå varit stabil tack vare bra lönsamhet. 



FinBas Bevakningslista:
-H&M (280) -  Köpintervall  220 - 230
-TeliaSonera (48)  - Köpintervall  40 - 45  


Oriflame och Swedish Match
Kollade lite snabbt koll på andra stabila bolag med låga värderingar som skulle kunna passa inom FinBaslistan.

Oriflame - Osäker framtid!
En av de lägst värderade Large Cap bolagen. Det är väldigt lockande med en direktavkastning på 8,3 %. Dessutom för ett bolag som har relativ stabil kassaflöde. Men självklart så finns det tydliga risker när direktavkastningen är så pass hög. 



Det första är skuldsättningen för hög. Soliditet på 20 %och kraftigt ökande nettoskuldsättning med hög andel av räntebärande skulder. Dessutom har kassaflödet gått ner vilket gör att det finns en stor risk för en kraftigt utdelningssänkning vid bokslut om några veckor. Det andra så känner jag mig inte så trygg med bolagets försäljningskoncept. Den låga värderingen är lockande och det kan bli en bra turn around case men jag väljer ändå bort pga osäkerheten för framtiden. 


Swedish Match - för skuldsatt!
Ännu en stabilt Large Cap med fin historik. Nuvarande direktavkastning på 3,8 % börjar bli intressant. Här slår Swedish Match till och med H&M med sitt lönsamhet och kassaflöde. Dessutom fina återköp under en längre period som har ökat VPA kraftigt. Problemet är dock bolagets skuldsättning som jag oroar mig för. Här har man tagit konceptet "slimmad balansräkning" och effektiv "kapital allokering" till ett extrem nivå. Swedish Match har varit en slags "kassako" för institutionella investerare. Jag har fortfarande samma negativa uppfattning och bolaget har fortfarande negativ eget kapital och en soliditet på -10 %. Det är en av anledningen att jag väljer inte ta med aktien.  En tidigare analys - Swedish Match - Överexploaterad Kassako.  





Mekonomen blir nog nästa bolag som ska in i finbaslistan nu när det har gått ner kraftigt.  

Köp av Mekonomen

$
0
0
Själv kan jag ingenting om bilar och har heller inget intresse för. Bry mig inte så mycket om vad är det för märke eller årsmodell. Så länge bilen fungerar och att jag kan lämna den någonstans som snabbt kan fixa fel och besiktningsanmärkningar för en så låg kostnad möjligt - så är jag nöjd. Jag tror att det finns fler i min generation som har samma attityd när det gäller bilar och de flesta tycker antagligen viktigare med vilken typ av "smartphone" man har.

Det är också därför jag gillar Mekonomens koncept där de har lyckats etablera närheten till stadskärnor där de flesta "okunniga" kunder som jag finns. Nu ska jag inte fördjupa mig i detaljerna. Ni kan läsa en utmärkt analys som är skriven av värdebyrån. Analys av Mekonomen.

Aktiekursen
Aktien gick ner kraftigt från 200 nivån till 152 på några veckor pga vinstvarning och plötslig kändes det mer intressant med dagens värdering. Så jag köpte lite vid 152 och kommer fortsätta öka om kursen fortsätter ner. 

Utdelning och Kassaflöde
Direktavkastning på 4,6 % och ett P/E  på 14. Helt ok värdering. Det som jag gillar är bolagets fina kassaflöde och låga investeringsbehov. Nuvarande har Mekonomen ett operativ kassaflöde på mellan 500-600 Mkr medan underhållscapex ligger på ca 80-100 Mkr. Eftersom bolagets delårsrapporter ger inga detaljer så är det svårt att ge exakta siffror. Man skulle kunna säga att bolaget har nästan samma nivå på "Owner Earnings" som redovisade vinsten.  Det gör att mellan 100-200 Mkr blir över efter dagens utdelning på 7 kr. Det gör att jag är inte så orolig att utdelningen ska sänkas. Jag tror inte heller att det blir en höjning pga den höga skuldsättningen efter två stora förvärv. 


Skuldsättningen & Goodwill
Det är kanske den största oron för bolaget. Efter två stora förvärv av Sorensen (2011) och Meca (2012) har Mekonomen 25 %Goodwill och 33 %nettoskuldsättning av totala tillgångar. Det är till och med negativ EK om man tar bort goodwill posten. Inget för grahamsinvesterare som söker säkerhet i tillgångar och balansräkning. Som sagt tidigare - det som lockar är det fina kassaflödet och framtiden för verksamhetskonceptet. Dessutom får jag nästan 5% direktavkastning medan jag väntar för framtida tillväxt.

Marginaler
Vid snabb koll på lönsamheten så ser det oroligt ut med fallande marginaler - främt rörelse- och vinstmarginal. 

Men det krävs en närmare analys på förvärven för att se helheten.

Svåranalyserad efter förvärven.
Före förvärven fram till 2010-2011 hade Mekonomen ganska bra lönsamhet och kassaflöde. Men det har blivit svårare att jämföra före/efter för att kunna se hur nykomlingarna har påverkat lönsamheten. Så jag har gjort jämförelse med rullande värden före/efter förvärv.

Dubblerad omsättning
Omsättningen har faktiskt ökat nästan det dubbla från3447 Mkr (2010) till dagens 5 969 Mkr


EBIT-utveckling och marginaler
Medan rörelseresultatet har haft sämre utveckling. Tar fram Ebit-marginal så ser man att det är främst Meca och lite också Sorensens förvärv som har sänkt den totala lönsamheten för Mekonomen.


Dåliga förvärv?
Har Mekonomen har gjort dåliga förvärv? Mekonomen har betalat för:

Meca: 2 010 Mkr  
(vid nuvarande rullande ebit på  107 Mkr så ger det en värdering på P/EBIT 19 )

Sorensen: 826 Mkr
(Vid nuvarande rullande ebit på 82 Mkr så get den en värdering på P/EBIT 10 )

Man skulle kunna säga att Mekonomen har betalt för mycket för Meca. Men sen måste man också ta hänsyn till om det finns förbättringsmöjligheter med marginaltillväxt inom Meca i framtiden.  Det är alltid lättare öka Mecas nuvarande marginaler på 4,7 %  än Mekonomens höga marginaler på 13%. Det man ska komma ihåg är att Meca har nästan lika stor omsättning som Mekonomens egen verksamhet.   

Vi får hoppas att den största ägaren Antonia Margaret Ax:son Johnson (som äger 26,5%) vet vad hon gör. Tanke på Mekonomens omsättnings- och marginaltillväxt efter att han tog över ägande 2006 så känns det ganska trygg. Ni som inte känner till så är hon också storägare till Axfood som jag skulle också gärna köpa vid lägre värdering.   
     
Värderingar - FinBas!
Jag har räknat med en vinst/FCF nivå på mellan 9,50 - 10 kr. (nuvarande vpa ligger på 11 kr och FCF 14 kr/aktie). Helt enkelt 150-nivån börjar det bli intressant att börja köpa. Själv kommer jag ha ett större intervall längre ner( mellan 110-140 )om nedgången fortsätter. Jag brukar delar en köp till 4-5 delar där nästa köp ska ske vid längre värdering. Eftersom det är omöjligt att veta om det blir en snabb rekyl  eller om nedgången fortsätter när aktien har rasat med nästan 35% på några månader. Om det går upp från dessa nivåer så har jag ändå fått lite aktier. Fortsätter den ner så får jag ännu bättre värderingar. Nästan Win-win utan att bekymra sig hur aktiekursen ska utvecklas på kortsiktig. 

Tar gärna emot synpunkter om Mecas möjligheter till marginalförbättringar. (Vet också att just Meca har problem i danmark). Det svänger kraftigt för FinBas värderingar och det beror på volatiliteten på marginalerna, ojämn utdelningshistorik och de stora förvärven. 


Börsdata föreläsning i KTH

$
0
0
Ett samarbete med studentföreningen I Capital Managementindustriell ekonomi - KTH. Det kommer handla om tips inom fundamental analys, screenings- och strategimetoder för att hitta intressanta investeringsidéer med hjälp av börsdata.

Datum: Onsdag 12 februari
Tid: kl: 17:00 - 19:00

Öppen föreläsning - Ingen anmälan behövs - alla som är intresserade är välkomna. 



Börsdata Teaser
Här kommer en skärmbild över utveckling en av framtida tjänsten för mer detaljerad historisk data. Det är en fortfarande mycket justeringsarbete som är kvar och kommer tyvärr ta sin tid men den som väntar  på någon gott......nedan kommer en bra bild över den kommande tjänsten. 

-Resultaträkning
-Balansräkning
-Kassaflödeanalys
-Värde Per aktie
-Inklusive berörda nyckeltal 
-Helår 10 års historik
-Rullande 4 kvartal (R12mån) 3 års historik
-Kvartalsdata 3 års historik
-Minidiagram för snabb historisk
-Möjligheten att jämföra enskilda nyckels historisk mot varandra
-Möjligheten att jämföra bolag med varandra
-Sist men inte minst - få möjligheten att Exportera all data till Excel. 


    

Lite kort om föreläsningen

$
0
0
Jag kan börja med säga stor tack för ICM som gjorde allting möjligt och alla ni som kom till föreläsningen. Det var riktigt kul att det är kom så många tanke på att jag var väldigt sent ute med inbjudan. Det handlade tyvärr mer om utdelningsinvestering än hur man skulle använda börsdata på bästa möjliga sättet. Tiden går snabbare än man tror och man hinner inte gå genom så mycket. Men jag hoppas att det flesta tyckte ändå att det var intressant.

Här kommer en bild precis innan föreläsningen som bloggaren hankman84 tagit.



Tyvärr så blev det ingen filminspelning men jag lägger föreläsningsanteckningarna här för de som vill




Köp Loss i Mekonomen

$
0
0
Nyligen lämnade Mekonomen bokslut för 2013 och det man fick reda på var:

-Rörelseresultatet gick ner från 528 Mkr till 469 Mkr.

-Ebitmarginal ned från 10 % till 8 %.

-Helårsvinsten gick ner från 10,80 kr till nuvarande 8,56 kr.

-Föreslagna utdelningen var det samma som tidigare 7 kr.

Är man snabb på huvudräkning så inser man att utdelningsandelen ligger på ca 80 %. Dessutom med fallande vinster och lönsamhet så ser det inte så ljust ut. Då kan man undra över utdelningstillväxten för framtiden. Men om väljer att göra en nämnare analys på bolaget så ser det helt annorlunda ut än vad som redovisas i förenklat nyhetsflöde.

Avskrivningar och goodwillnedskrivningar.
Mekonomen har ökat goodwillposten rejält efter två stora förvärv från 10% tidigare till dagens ca 30% av totala tillgångar. Idag görs det inte längre regelbundna avskrivningar på goodwill men det görs nedskrivningsprövning. Då uppstår stora skillnader mellan redovisat vinst och kassaflödet där både Av- och Nedskrivningar inte påverkar bolagets kassaflödet. Så stor är skillnaderna mellan bolagets vinst eller fritt kassaflödet och andra olika nivåer:


Här ser man tydligare vilken stark kassaflöde Mekonomen i äntligen har.  Operativ kassaflödet på 15,52 kr och FCF på 13,79 kr. Det är långt över redovisade vinsten 8,56 kr. Detta beror främst på att summan Av- och Nedskrivningarna för 2013 hamnade på 240 Mkr. Detta är nästan 80% av den redovisade helårsvinsten som är 307 Mkr

Lägg också märke till den låga investeringsbehovet bolaget har. Det vill säga skillnaden mellan Operativ kassaflödet - FCF = 1,73 kr. Det motsvarar ett total Capex på 11 %. Det är inte dåligt när H&M:s total capex ligger på 34 %. Det gör också att Mekonomen kan passa på minska ner skuldsättningen + öka på kassan när de delar ut 7 kr.

Vinst vs. Kassaflöde
Det är också därför var jag ganska trygg med att Mekonomen kunde behålla samma utdelningsnivå som tidigare. På samma sätt kunde man också lägga märke till att Oriflame skulle sänka sin utdelning om bolaget inte vill ta på sig ännu högre skuldsättning. Sannolikheten för sänkning var stor pga Oriflames dåliga balansräkning. Med andra ord fokuserar men på helhetsbilden genom att kolla på kassaflödesnivåer och skuldsättning så kan man göra bättre utdelningsbedömningar för framtiden.

FinBas - Mekonomen 
Min tidigare analys kvarstår. 150är bra nivå att köpa mekonomen. Här är listan för de aktier som finns i FinBas projektet. Ännu flerbolag kommer att läggas in med tiden.  

Köpsintervaller 
Som jag har skrivet tidigare så var det omöjligt att veta om aktiekursen skulle fortsätta gå ner eller inte pga den kraftiga nedgången. Men nu efterhand fick vi se en uppgång till 167 från 148 kr. 

Därför kan det vara smart att BÖRJA köpa vid toppen av ett så kallad köpsintervall där man tycker att värderingen blir intressant. Den totala köpsumman delas helt enkelt på 4 eller 5 och vid varje ny nedgång köps det mer. Första köpet skedde vid 152 krför min del och om aktiekursen inte går ner under 150 igen så kommer jag inte köpa fler. Annars kommer jag öka vid 140, 130 osv.  


Med hjälp av detta metod så minskar man det psykologiska effekten vid rädsla och girighet.  T.ex. om man väntade på lägre värderingar vid 150 nivån så riskerade man köpa vid 160-165 kr efter en snabb uppgång.

Köp Loss istället för Stopp Loss
Här kommer en snabb köprekommendation som var baserad på TA och kom ut i samband med nedgången.

"Goda odds för snabb motreaktion i kraftigt översålda Mekonomen; RSI = 0! Målkurs 165 kr, stop-loss 145 kr"



Detta kom ut när aktiekursen befann sig vid 151-153. Det stora problemet med liknande rekommendationer är att:

1- Det kunde lika gärna gå ner till 145 krinnan uppgången. Det hade resultat i onödig förlustaffär.  

2- Relationen till den risk (förlust) man är villigt att ta och vinsten är väldigt dåligt. I detta fall blir det en vinst på11-12 kr och en förlust på 6-7 kr. Med andra ord för en vinst på 2 kr är man villigt att ta 1 kr förlust. På långsikt blir man aldrig rik på liknande förutsättningar oavsett om man vinstaffärerna är fler eller inte. Personligen tror jag inte ens att man går runt på sikt om man räknar på alla framtida stopp loss-förluster, courtage och andra avgifter. Men dessa snabba rekommendationer genererar både intresse och courtageintäkter. 

Stopp Loss =Är man både kortsiktig eller trader så är detta viktigt hjälpmedel. Men för långsiktiga investeringar och fundamentalanalys blir det fel pga att det är väldigt svårt att lägga en bra stopp loss nivå i ett volatil instrument som aktiekurs. Sen kan man fråga sig varför är man villig att äga en aktie långsiktig om man är bredd att sälja den vid en liten nedgång? Istället för en stopp loss lösningar så tycker jag att man borde fundera mer på Köp Loss.

Köp Loss - Vad är det?
Både Avanza och Nordnet erbjuder tjänsten så Stopp Loss och det finns också en annan funktioner där man kan faktiskt köpa vid förutbestämd pris på samma sätt som stopp loss. Fördelen är:

1-Att man kan lägga framtida köpkurser som är större än 20%-nedgång (om jag inte har fel så har mäklarna en gräs där man inte kan lägga köp/sälj orderar som avviker mer än 20%). 

2-Det går att lägga flera köpordrar än vad som finns tillgänglig på kontot. Eftersom man lägger aldrig en riktig köporder. Det är snarare en triggers. Man lägger helt enkelt en "trigger" när man ska skicka iväg en köporder. En Köp Loss order kan läggas på en triggernivå på 143 - där om aktiekursen befinner sig lägre eller lika 143 - skicka en riktig order på tex: 141 kr. På det sättet kan många olika "Köp Loss" nivåer läggas på många olika aktier. 

Det finns heller ingen risk att man köper mer än det som finns på kontot eftersom köpordern godkänns inte när det saknas medel. (Men det gäller inte om man har ett konto med belåning). 

Nackdelen är att "Köp Loss" funktionen har tidsgräns på max en månad på triggern och ca 10 dagar på köpordern. Det är ganska kort tid om man jämför med vanliga köpordrar som har tidsgräns på flera månad. 

Kanske i framtiden kan både Avanza och Nordnet erbjuda ett bättre tidsgränser för både trigger och köpordern  på Stopp-Loss tjänsten för oss som gärna vill lägga många "Köp Lossar"samtidigt?

A bird in the hand or two in the bush?

$
0
0
Här kommer en uppdatering av gamla inlägg om direktavkastning och utdelningstillväxt. Det kan vara bra att upprepa lite just för de som är nya. 

Jag älskar hög direktavkastning i vissa speciella omständigheter. Främst när börsen eller enskilda bolag faller "fundamentalt omotiverad". Idag är det vanligt att man är skeptisk till bolag med hög direktavkastning pga den stora risken för utdelningssänkning. Annars hade inte Mr Market kört ner kursen. 

Oriflameär senaste exemplet där den höga direktavkastning på ca 7,5 % omvandlades till 5,5 % pga kraftigt utdelningssänkning. Samma sak med Björn Borg där utdelningen halverades och direktavkastningen gick ner till 5 % från tidigare 10 %.

Därför är vanligare att rekommendera bolag med 2,5 - 3 % direktavkastning med stabil vinst och utdelningstillväxt på sikt. Men jag vill ändå poängtera att det är inte alltid det bästa att fokusera på bolag som växer kraftigt. Här kommer en enkel exempel som jag har skrivet om tidigare: 

Bolag A (röd):
- 3 %direktavkastning
- 15 %årlig utdelningstillväxt

Bolag B (blå):
- 6 %direktavkastning
- 0 %årlig utdelningstillväxt 


Vilket bolag skulle du välja? Jag tror att många skulle välja Bolag A på grund av den kraftiga tillväxten. Kollar man enbart på utdelningstillväxten så ser det ut som att Bolag A blir en klar vinnare på 10 år. Då kan man räkna med nästan 11 % direktavkastning medan bara 6% för bolag b.


Men om vi istället väljer att räkna på ackumulerade värden så ser det annorlunda ut. Den totala direktavkastningen under samma period och samma förutsättningar 


Under 10 år får vi nästan lika mycket i direktavkastning oavsett bolag. Men då får man inte glömma att mellan år 1 till år 5 kunde man faktiskt återinvestera en högre direktavkastning i bolag B vilket också ger lite högre ränta på ränta effekt i början.

Utdelningsandel?
Men det gäller också att man kollar på utdelningsandelen (eller rättare sagt kassaflödesandel) dvs hur stor av vinsten/kassaflödet går till utdelning. Ett bolag med 3 % direktavkastning KAN ha ett högre utdelningskapacitet om bolaget väljer att dela ut bara 30 %än ett bolag som delar ut 90 % med en direktavkastning på 6 %. (sen frågan är vad bolaget gör med resten av vinsten men det är ett annat ämne

Direkt.........Utdel.and...........Utdel.kapacitet%
3 %..................30 %......................10 %
6 %..................90 %......................6,6%

Direktavkastning som är längre än 3%?
Om 3%direktavkastning med 15%årlig utdelningstillväxt har svårt att slå 6 %direktavkastning i total utdelning så är det kanske inte så konstigt att man ska undvika bolag med låg direktavkastning mellan 0,5 % till 2,5 %. Till och med med en stabil och hög utdelningstillväxt så blir den totala utdelningen ganska låg. Detta beror främst på att man betalar oftast för högt för ett stabil tillväxt. 

3 av världens mest stabilaste bolag
(KO) Coca-Cola, (PG) Procter & Gamble och (JNJ) Johnson & Johnson som är utmärkt exempel för att visa varför man inte ska betala för mycket oavsett kvalité och tillväxt.

Årlig utdelningstillväxt under 17 år (1995 - 2011)
KO: 9,5 %   
PG: 11,4 %
JNJ: 12,4 %

Men om man hade köpt dessa bolag 1995 till en direktavkastning:
KO: 1,4 %
PG  2,2 %
JNJ: 1,5 %

Efter 17 år hade direktavkastningen (Yield On Cost) gått upp till:
KO: 5,9 %
PG  12,4 %
JNJ: 9,7 %

Den bästa var PGoch ändå snackar vi om 12,4 % Yield On Cost efter 17 år. Detaljerad bild över utvecklingen. 


Total avkastning?
Men nu måste jag också ta upp att dessa siffror handlar bara om totala utdelningar. Bolag med te.x. 15%årlig tillväxt hade med största sannolikhet gett ett bättre utveckling på aktiekursen och därmed ett större total avkastning. Förutsätter att man inte har betalt allt för extrema multiplar. 

Varför ska man då välja lågtillväxt?

1: Det är oftast lägre risk med bolag som värderas lågt på grund av te.x. liten eller obefintlig tillväxt (så länge bolaget har ett stabil vinst/kassaflöde).  

2: Framtida tillväxt som 15% eller högre en stor osäkerhetsfaktor och vilket gör ett större risktagande om man har fel. Helt enkelt:

A bird in the hand is worth two in the bush. 

Börsdatas Nya Tjänst - Analysera

$
0
0
Äntligen kommer vår nya sida för att Analysera bolag till Börsdata. Det är den största lanseringen vi gjort sedan starten. 

Analysera sidan innehåller följande.

-Fullständiga resultat-, balansräkning och kassaflödesanalys med tillhörande nyckeltal.

-Tre olika tidsformat: Helår på 10 års historik och rullande 12 månader och kvartal med 3 års historik. 
    
-150 värden och nyckeltal för varje bolag samt diagram där man kan jämföra alla värden och nyckeltal mot varandra i olika tidsformat.  

Vi har byggt tjänsten med fokus på enkelhet och snabbhet. Vi vill ge en helhetsbild för ett bolags rapportvärden, nyckeltal och historiska utveckling. Att visuellt kunna jämföra olika värden utan att behöva byta sida eller scrolla tror vi kommer spara tid för användaren. 

Analystjänsten - Gratis Översikt
För 5 år sedan startade Börsdata som en helt gratis informationssida.Sedan dess så har sidan byggts om och utvecklats, men vi försöker fortfarande hålla kvar vid att mycket information ska vara fri. Därför är Översikt på Analysera helt öppen och ger 10 års historik för följande nyckeltal.

-Omsättning - Mkr
-Vinst - Mkr
-Vinstmarginal-%
-Eget Kapital - Mkr
-Soliditet-%
-Omsättning/aktie
-Eget Kapital/aktie
-Vinst/aktie
-Utdelning
-Utdelningsandel-%




Exportera till Excel
Medlemmar får som vanligt tillgång till alla tjänster. Den mest efterfrågade tjänsten har varit möjligheten till dataexport via Excel för egen analys. Det är någonting som vi nu väljer att erbjuda. Genom att klicka på "Rapport till Excel" knappen kan du ladda ner en färdig Excelfil med 3 olika tidsflikar för varje bolag. 


Tidsformat
Nu kommer det bli ännu lättare att se och sammanställa kvartalsrapporter när du snabbt kan jämföra rullande värden och kvartalsdata med föregående år och historiska kvartal.

Helår 10 år

Rullande 12mån 3 år 

Kvartal 3 år 

Värden och Nyckeltal. 
Innehållet för de övriga värden och nyckeltal. 

Resultaträkning

Balansräkning - Tillgångar

Balansräkning - Skulder

Kassaflödesanalys

Per Aktie

Diagrammet
Här kan du jämföra 2 värden och 2 nyckeltal med varandra. 


För värden så går det att välja både Mkr och Per Aktie. De första värden är Mkr och de sista är Per aktie. 

 För Nyckeltal

Det går också välja bort nyckeltal i diagrammet om du vill lättare se enskilda nyckeltal. 

Te.x. om du vill bara se Kvartalsvinsten & Vinstmarginalen för 3 år tillbaka.   

Återgå till bolagssida
För att kunna återgå till bolagssidan och till aktiekurs historiken klickar du på bolagslänken högst upp. Då hamnar du på exakt samma bolag som är redan öppen på analyssidan. Lika så om du vill gå från bolagssidan till analyssidan.

Framtida förbättringar
Det finns många idéer och förbättringsmöjligheter kvar för analystjänsten. Nästa steg vi planerar är att kunna jämföra upp till fyra bolag samtidigt, för enskilda nyckeltal. Detta för både rullande och kvartalsdata.

Axfood på köplistan

$
0
0
Leta man efter en aktie som har den stabilaste utvecklingen i omsättning, marginaler och vinst så skulle Axfood vara en självklar alternativ. Det är inte så konstigt med den trygga försäljningen i dagligvarubutiker som Willys och Hemköp. Varaktig omsättning med stabila marginaler.


Rullande vinstmarginalen har pendlat mellan 2,5 - 2,6 %senaste 3 åren och kvartalsbasis mellan 2 - 3 %. Det gör att det borde vara ganska enkelt att räkna på marginal och vinstutveckling. Av någon anledningen så brukar Q1 vara den sämsta och Q3 den bästa kvartalet. Fast andra sidan en liten marginalförändring kan påverka väldigt mycket. Varje 0,1 % i förändring (tex: från 2,5 till 2,6 % i vinstmarginal) påverkar slutliga vinsten med 4% ( i nuvarande omsättning blir det ca 38 Mkr )    

Om jag personligen skulle välja tre bolag för just de som vill lära sig mer om bolagsvärdering så skulle jag rekommendera H&M, SCAoch Axfoodårsredovisningar. Alla har sina unika egenskaper och verksam i olika branscher.

Lärdomar från Axfood om redovisning/bolagsvärdering:

Vinstmarginal och Avkastning på Kapital
Axfood har bland de lägsta marginalerna på börsen. Det kan se ut som ett bolag med dålig lönsamhet. Om man skulle jämföra med ett bolag som Fenix Outdoor så ser man att Fenix tjänar 5 ggr mer i vinst för varje såld krona.

Vinstmarginal:
Axfood  2,6 %
Fenix Outdoor:  10,3 %

Men det man inte ska glömma är att Axfood säljer fler artiklar än Fenix för varje kund och i relation till bolagets tillgångar. Med andra en genomsnittskund går oftast till Willys 3-4 ggr månaden medan samma kund kanske köper en jacka var 3:e år från en av Fenix varumärken. Kollar man tex: på avkastningen på EK så ser man tydligt att Axfood har lika bra total avkastning i jämförelse till Fenix. 

Avkastning på EK (ROE)
Axfood:  26 %
Fenix Outdoor: 18,9 %

Soliditet och Skuldsättning
Axfood har ett soliditet på 43 %. Det kan tyckas att det är relativ hög skuldsättning i jämförelse med bolag som har 60-70% i soliditet. Men här är det viktigt att kolla närmare på skuldsättningen i balansräkningen.

52 % av totala skulder består av just leverantörsskulder. I sin tur motsvarar leverantörsskulderna i storleksmässigt varulagreti omsättningstillgångarna. Eftersom leverantörsskulder både är kortsiktiga och ej räntebärande så har Axfood nästan ingen nettoskuldsättning och låga räntebärande skulder. Med andra ord om man bortser från verksamhetens behov av ett stor varulager för rörelsekapitalet och för att bedriva verksamheten så har Axfood ett bättre skuldsättning än det ser ut.

Omsättningstillväxt?
Det här är kanske den mest intressanta som jag har lärt mig från Axfood. I min tidigare analyser så har jag har dömt ut verksamheten kapacitet att kunna växa. Kollar man närmare på antalet butiker senaste 5 åren så ser man att det har inte växt i antal. (det har i för sig skett andra förändringar). Men om det hade skett en tydlig effektivisering så skulle man se en förbättring i marginalerna. Men ingen stor förändring där heller. 

Då kan man fråga sig hur har Axfood lyckats öka omsättningen med nästan 4% årligen senaste5 åren?

Min egen förklaring är ökningen av matpriser där Axfood på ett smart sätt kunnat föra över höjningen till slutkunden. Allt annat är lika så har Axfood lyckats öka sin omsättning och pga samma ökning av kostnader så har marginalerna varit detsamma. Här har jag lånat ett diagram från bloggaren Flute


Det som är intressant är att en årlig omsättningstillväxt på 4% har gjort att vinsten har ökat med 6,1 %årligen. Låter inte mycket men det är en bra utveckling för ett bolag som i grunden inte växer. Det har också gjort att utdelningen har lyckats växa till sig 13 %årligen på samma tidsperiod. Fast en del kommer från högre utdelningsandel.

Axfood - Finbas listan 
Hur som helst så platsar Axfood i köplistan. Men i dagens lågavkastningskrav på börsen och högre värderingar så är det inte så troligt att jag kommer köpa bolaget närmaste tiden. Enligt FinBas så börjar det bli intressant vid 230-250 kr. En 40-60 %övervärde. 



Mekonomen & Uppdatering av FinBas

$
0
0
Jag kunde inte låta bli att ta upp en analys om MekonomenAktiespararnas senaste nummer.  Analysens slutsats är:

"Baserad på våra prognoser finns det inget utrymme för en högre kurs på ett års sikt. Rekommendationen är därför avvakta med köp av aktien. Riktkursen är 160 kr".

Vinstprognosen enligt analysen är 11,70 för 2015 och det som är mest konstigt med hela analysen är att det finns inte ett ord om det fina kassaflödet. Som vanligt får redovisade vinsten den största utrymmet i analysen och mycket är baserad på det svaga resultatet på 8,55 kr.

Det som är fascinerade med detta är vi som fokuserar på kassaflödesanalysen och jämför noga t.ex. FCF med redovisade vinsten kommer alltid ha ett fördel för de som inte gör det.

Här är en gammal bild som visar den stora skillnaden mellan Vinst per aktie på 8,55 kr och FCF på 13,79 kr

Det som är mest intressant är att den höga FCF nivån på nästan 14 kr verkar vara stabil och det någonting som man kan förvänta sig i fortsättningen tack vare bolagets starka kassaflöde + den låga investeringsbehovet. Då pratar vi om 60 % högre värdering än den redovisade vinsten.

Här en kortsammanfattning om Mekonomens Kassaflödesanalys för 2013:

Operativ kassaflöde: 557 Mkr  ( 15,52  kr/aktie )
Investeringar:  -54 Mkr ( -1,5 kr/aktie )
Fritt Kassaflöde: 503 Mkr (14  kr/aktie )

Fritt kassaflöde på 14 kr/aktie användes till:

Utdelning: 259 Mkr ( 7,2 kr/aktie )
Amortering av lån: 209 Mkr ( 5,8 kr/aktie )
Återstår till Kassan: 61 Mkr (1,7 kr/aktie )

Jämför allt detta med redovisade vinsten:
315 Mkr  ( 8,77 kr/aktie )


Vad betyder att detta?
Jo! Inköpspriset är viktigt. De som köpte Mekonomen runt 220-240 i förhoppningen om framtida tillväxt kommer att få ett medioker avkastning. Men för de som lyckades köpa nyligen omkring 150-160 kan räkna med ett dubbelsiffrigt avkastning närmaste 5 åren.

Om vi teoretisk antar att Mekonomen ligger omkring 200 krom 1-2 år och räknar med årets + nästa års utdelning = 42% i totalavkastning. Inte dåligt för ett tråkigt bolag som Mekonomen.

Uppdatering av FinBas-listan!
Som det ser ut så är TeliaSonera det enda bolaget som är nära ett köp. För resten krävs det en allmänt nedgång på 20-25% innan det kan bli intressant. Fler nya bolag kommer att hamna i bevakningslistan med tiden och målsättningen är att ha minst 20 utmärkta bolag. 

4020 - Sveriges tråkigaste investerare

$
0
0
Föreställ er att en analytiker eller ett finansbolag som rekommenderar sina kunder att de ska vara passiva så länge kvalitetsaktierna är högt värderade. Hur länge skulle de finnas kvar i branschen? Just därför finns det inga analytiker som erbjuder detta.

Tyvärr så finns det många olika aktörer som är beroende av hög aktivitetsgrad. Mer handel, mer försäljning av dyra hävstångsprodukter, nyemissioner, intresse kring börsbolag, högre aktiekurs, försäljning av reklam, fondförsäljning, analys- och nyhetstjänster osv.

Då är lätt hänt att privata investerare tror att man måste vara aktiv för att lyckas på börsen. Det enkelt att man fastnar i ”intelligenta-fällan” där man tror att man måste analysera, bevaka och vara med i allt som händer kring bolagen, marknaden och omvärlden för lyckas. 

Valmöjlighet - Privata investerarens fördel
Vi behöver inte investera hela tiden och kan vänta tills en utmärkt läge dyker upp. Därför bör privata investerare inte efterlikna finansbranschen som är beroende av aktivitet. Glöm inte att vi har en av de bästa fördelarna där professionella aktörer saknar. Kasta inte bort den fördelen genom att härma branschen.

Det är väldigt enkelt att förlora fokus från det som är viktigt. Så därför tänkte jag skapa en lista på vad jag INTE ska göra i fortsättningen. Lika bra få det på print.

4020:s Don't Do-List!

1-Ingen blankning
Ansträngningen, tiden och räntekostnaderna är inte värd den möjliga avkastningen. Självklart detta handlar om för de som är långsiktiga.

Den här regeln kom i samband med Sanitec där jag har avverkat min blankningspositionen. Blankningen gjordes för att jag trodde att aktiekursen skulle snabb gå under 70 kr och efter bokslutet skulle jag se de faktiska siffrorna. Sen kan man alltid argumentera om min värdering om Sanitec var rätt. Det mest irriterade är att jag kan ha rätt om Sanitec men troligtvis kan nedgången dröja och till och med om det kommer nedgång så kan det vara svårt att se större nedgång än 60 kr närmaste tiden på grund av marknaden styrka. 

Då pratar vi om en avkastningsmöjlighet i bästa fall 25 %. Är det värd den ansträngningen?

Nej! Jag har viktigare saker göra med min tid än att försöka jaga 25 % (engångs) avkastning där jag samtidigt betalar en hög räntekostnad. Jämför detta med bra investering med 10-15 %återkommande årlig avkastning + ränta-på-ränta effekt. (+ betydligt lägre risk)     


2-Undvik derivat och hävstångsprodukter
I samband med mitt inlägg om hur man ska skydda sig mot Bear så fick jag många bra synpunkter. En mycket duktig läsa tipsade om avancerade optionsstrategier med låg risk genom att kombinationer av olika optioner. Jag har funderat på det en hel del. Min egen slutsats är att det är för mycket ansträngning och för lite avkastning. Det vill säga man är mycket beroende av att kunna gissa rätt om aktiekursens utveckling på kortsiktig oavsett om det handlar om Optioner, Warranter eller Bull/Bear instrument. Sen måste man upprepa process om och om igen vilket borde passa mer för de som är kortsiktiga eller sysslar med trading. Problemet är att det blir lite samma problem som blankning. För mycket fokus på kortsiktighet oavsett om man vill eller inte.

3-Undvik fonder
Där jag måste välja fonder t.ex. som PPM och Tjänstpension så har jag valt 100 %Avanza Zero. Annars kommer jag aldrig satsa på varken någon indexfond eller andra typer av fonder. Varför ska jag köpa en samling av bolag som jag inte känner när jag själv är enbart intresserat av att köp/äga enskilda bolag? Ärligt talat så bry jag mig inte heller ett dugg om det är Skagen fonder, Didner & Gerge eller Blecher i Carnegie.

4-Strunta i Index
Jag kommer inte jämföra mig med Index oavsett om det ärOMXS30 eller SIX Return Index som räknar in utdelningarna. Personligen tycker jag att det är för mycket fokus på Indexutveckling och behovet av att jämföra sig mot index. Kortsiktig (1-2 år) så är det svårt att jämföra sig rättvis mot index just för oss som är mer värdeorienterad som gärna köper vid börsnedgångar. Vissa korta perioder är det helt naturligt att vi inte kan slå index. Annars hade alla varit värdeinvesterare. Men på långsikt (3-5 år) så kommer vi med största sannolikhet få en bättre avkastning.

5-No Entertainment
Igen tid ska läggas på allt som är allmänt roligt och spännande. Det ska vara ”dötråkigt” att investera långsiktigt. Det blir inget fokus på:
-Spännande kryddor
-Riskabla småbolag
-TA-analyser
-MA200/MA50
-Omvärldsfaktorer
-Investeringsklockan
-Makro
-Aktietävlingar
-DCF
-EBITDA
-BETA
-Derivat, Optioner, EFT:er
-Bull/Bear och andra exotiska produkter.
-osv.


4020:s Do List!

1- Fokusering på att hitta utmärkta bolag oavsett om dessa har bra tillväxt eller inte. Tillväxten kan kompenseras genom att du eller bolaget återinvesterar vinsterna på ett klokt sätt.

2- Hitta bra värdering med eget högavkastningskrav. Ingen hänsyn ska tas till marknadens avkastningskrav eller annat meningslöst risk mått som t.ex. beta.

3- Kunna disciplinerad vänta länge på rätta inköpskurser och ha stort andel av kassa i vissa perioder där börsen är generellt högvärderat eller när man inte hittar bra värderingar. Till och med om ta kan ta flera år innan det kan ske köpaffär.

Just här kommer FinBas-listan in. Att hitta utmärkta bolag till utmärkta priser är så lönsamt i relation till den låga risken så är bredd att fokusera mesta tiden på detta projekt. Därför kommer jag också vara beredd att vänta länge…. Väldigt länge på de förutbestämda köpkurserna i finbas.


Om lundaluppenär Sveriges FEGASTE investerare så kommer 4020 garanterad vara Sveriges TRÅKIGASTE. Ni kommer varken se några spännande bolag eller återkommande köp på grund av mina krav på kvalitén och inköpskurser.  

Getinge till FinBas

$
0
0
När man letar efter stabila bolag så är Getinge ett ganska självklar val att ta med i listan. Verksam i 40 länder och har nästan hela världen som sin marknad. Över 80 % av försäljningen sker till sjukhus i form av vård- och operations utrustningar. Stabil och trygg verksamhet. Getinges tillväxt och målsättning enligt Årsredovisningen 2013:

1-Bolagets tillväxt kommer nästan bara från nya förvärv. (Senaste året - 3 nya förvärv)

2-Bolagets verkar ha ständigt behov av att produktutveckla.  (Senaste året - 20-tal nya produkter)

Fördubbling av Omsättning
Samtidigt pratas det mycket om en fördubbling i omsättning för att nå storhetsfördelar. Just för att nå detta så är förvärvstrategi ett måste. Inte nog med det så har bolaget också en målsättning där resultatet före skatt ska öka med 15 %årligen.  Historisk har bolaget ökat resultatet 18 % årligen vilket är imponerande. Dessutom har bolag aldrig sänkt sin utdelning och mycket fin historisk.

Bara allt detta borde få de flesta lägga en köporder på bolaget efter den kraftiga nedgången i samband med vinstvarningen. En 25%nedgång från 240 till 180 krär lockande för ett stabil bolag som Getinge. 

En del bekymmer under den fina fasaden!

Balansräkning & Goodwill
Med soliditet på 37% och nettoskuldsättning 41 % så är bolaget väldigt hård skuldsatt. Vilket brukar vara i verksamheter med stabil intjäning. Inte nog med så utgör immateriella tillgångar nästan 60% av bolagets totala tillgångar. Och goodwill posten hamnar på ca 40% och den är så pass stor att den överstiger bolagets eget kapital.

Vad betyder detta? Att i praktiken har Getingen inget eget kapital att prata om eftersom totala skulder överstiger eget kapital när man tar bort goodwill. Är detta inte allvarligt? Både jag och nej. Med framtida goodwill nedskrivningarna (i samband med längre lönsamhet) kommer balansräkningen att krympa. Men det är mer redovisningseffekter än snarare kassaflödesproblem. Därför bolag som Getinge kan bara värderas efter kassaflödes och ingenting annat. 

Kassaflöde
När man börjar gräva lite djupare i kassaflödesanalysen så börjar det dyka en del frågor tecken kring bolagets målsättning och om den offensiva förvärv-/tillväxtstrategi är hållbar. Kollar man på fritt kassaflöde i jämförelse med vinsten så är det tyvärr svårt att analysera på grund av getings återkommande förvärv.

Då är det enklast att börja från Operativ Kassaflöde. Vilket är mer stabilare ut när man har rensat bort investeringarna.

Då ser man ett bra och stabil kassaflöde. Däremot när man tar upp investeringsposterna så kommer det en del fram tugga investeringsposter än bara förvärv. Just aktiverade utvecklingskostnader + Förvärv av anläggningstillgångarvilket jag bedömer som ren Capex. Till och om det inte är 100% Capex så det ändå säkrare att räkna dessa som underhållsinvesteringar eftersom dessa poster är så återkommande. Just ordet (aktiverande) känner man igen från Alliance Oil när de överförde produktionskostnaderna till investering. Det gjorde att vinsterna såg bättre än kassaflödet.   


Jämför man de olika posterna under 5 år så det ännu tydligare att den starka kassaflödet har inte räckt till både förvärv och till de tunga Capex-posterna. Det har gjort att Fritt Kassaflödet har gått back med 2 490 Mkr. För att kunna betala de sammanlagda utdelningarna på 3 884 Mkr under 5 år så har Getinge behövt finansiera 6 374 Mkr.  Då ser man också att nettoskulden ökat med 8 195 Mkr mellan 2007-2013.  

Framtida tillväxt?
Då blir det ännu tydligare att Getingen inte kommer att klara av tillväxtmålet med eget kassaflöde. Kollar man närmare på den historiska finansieringen så ser man att bolaget har gjort en del nyemissioner för att få in kapital. Det har resulterat i en utspädningseffekt från 201,9 miljoner antal aktier till 238,3 miljoner aktier. Jag är generellt mycket negativ till nyemissioner men när det görs i samband med tillväxt/förvärv så måste man göra en egen bedömning om pengarna används klokt så att det genererar mer än utspädningseffekten på sikt.  Det kan betyda också att Getinge kan välja finansiera genom nyemission i fortsättningen för att både växa och få ner skuldsättningen.

Ska man ha Getinge?
Då måste jag fråga mig själv vad är målsättningen med FinBas? Att hitta utmärkta bolag med stabil intjäning. Då passar Getingen in utan några problem. Men däremot när man tar hänsyn till skuldsättningen och kassaflödet så blir det mer värderingsfråga för att hitta en "margin of Safety" nivå som jag känner mig trygg. Här kommer de olika värderingsnivåerna ur FinBas!


Känner man sig trygg med Getinges redovisade vinst och framtida tillväxt ambitioner så är Getinge redan ganska attraktivt prissatt. Men tar man hänsyn till kassaflödet, skuldsättningen och mer eller mindre rensar bort delar av tillväxten så känns det tryggare att ha en köpintervall omkring100-130 kr.  Det vill säga ytterliga en nedgång på 30-40 % vilket lär inte hända närmaste tiden fast jag kan vänta! 

Stabil Avkastning? Regel 4 - HÖG ROA

$
0
0
Dags att utöka de tidigare reglerna i inlägg-serien Stabil avkastning med en viktigt nyckeltal - Avkastning på kapital. Serien handlar om hur man kan på ett snabbt och enkelt sätt hitta bra bolag för att uppnå säkrare avkastning. De tidigare reglerna var:
3- Stabil Avkastning? Utdelning
Eftersom jag har skrivet så mycket om utdelningar så har jag inte skrivet den tredje regeln. Om ni vill lära mer om utdelningar och fördelen med utdelningarna så kan hitta många bra inlägg i utdelningssamlingen.

Hög ROA och avkastning på kapital
En viktig regel som alla borde kolla närmare på. Det handlar om hur lönsamt är bolaget. I själva verket hänger alla dessa regler mer eller mindre ihop. De är beroende av varandra. Om ett bolag som inte har hög avkastning på kapital och är lönsam kommer att ha svårare att kunna ge utdelningar, kunna växa och öka i storlek samt slippa finansieringsbehovet genom nyemissioner utan utspädningseffekten. Det vill säga alla tidigare regler är beroende av hög lönsamhet och avkastning på kapital (ROA).

Lite kort om olika avkastningsnyckeltal
Det brukar finnas främst två huvudvärden.

1-Avkastningen 
-EBITDA
-Rörelseresultat (EBIT)
-Resultat för skatt (EBT)
-NOPAT (Vinst
-Vinst
-Operativ Kasasflöde
-Fritt Kassaflöde
-Owner Earnings

2- Tillgångarna
-Eget kapital
-Rörelsekapital
-Totala tillgångar
-Totala tillgångar - goodwill
-Totala tillgångar - kassa - goodwill
-Rörelsekapital - kassa + anläggningstillgångar - goodwill

Om man kombinera alla dessa värden så får man minst 42olika avkastningsnyckeltal beroende på vad man fokuserar på. Vill man göra det enkelt så kan man alltid börja med två vanligaste:
-Avkastning på total kapital (ROA)
-Avkastning på Eget Kapital (ROE)
Dessa två ger en bättre översikt på bolagets lönsamhet och dessutom kan se skuldsättning. Själv gillar jag ROA fast jag vet att många andra föredrar ROE.

Historiska avkastningen för de bolag med hög ROA

Tack vare börsdata så har jag sparat tid genom att bara välja ROA i utdelningsstrategin och har sorterat fram bolag som har haft högre avkastning än 10% i snitt senaste 5 åren.  

Då är det inget fel på den historiska resultatet. 19,2 %årlig tillväxt senaste 13 åren. 

Det går också se exakt vilka bolag som köptes.

Slutligen så har jag också kollat lite snabbt på Screener genom att välja olika avkastningsnyckeltalen på 5 års snitt. Då fick man fram en del intressanta bolag. 

Bland de aktier som kan vara intressant att lägga in iFinBasär:
-Axis
-Fenix Outdoor
-Altlas Copco
-Beijer Alma
-Betsson
-AstraZeneca

Tråkig & Framgångsrik fondförvaltning

$
0
0
Vito Maida - En okänd kanadensisk värdeinvesterare som gärna citerar Benjamin Graham och Margin Of Safety men köper hellre kvalité än Cigarbutts.  Har mesta dels stor andel av kassa och likvida medel och kan vänta länge för låga värderingar. Dessutom använder sig av Kassaflödesanalys för att värdera bolag.  Just alla dessa kombinationer gör honom intressant.

25% i Aktier - 75% i Obligationer
Men det som är unik med hans strategi är att han har varit investerad ca 25 % av totala portföljen under 2000- 2013 och ändå har slagit index med enkelhet. Resten 75% varit parkerat i statsobligationer och liknande säkra ränteinvesteringar. Historisk översikt på hans fondutveckling. Det motsvarar ca 8 % årlig avkastning. Det låter inte mycket men med hjälp av ränta-på-ränta effekt blir  200%över tiden.
   
Det man inte ska glömma är att 25 % av investeringarna i aktier har totalt avkastat mer än 25 %årligen vilket är imponerande. Just en av fördelarna med inköp vid lågvärdering. OBS!Lägg märke till portföljens (blåa linjen) låga volatilitet (dvs begränsade nedgångar) som många hedgefonder skulle bara drömma om. 

Det som är mest intressant i den historiska avkastningen är att det förekommer inga förlustår. Främst där börsen har backat mest - under 2000 -2001 och 2008 lyckades han ändå tjäna pengar. Just det som är styrkan med att ha stor andel i kassa när börsen är övervärderat. Medan de åren där börsen har gått bra lyckades han inte slå index. T.ex. under 2013 när S&P 500 gick upp med 41% så lyckades han med bara 13 %. Just en av de stora nackdelen med att ha för stor andel i kassa vid kraftiga uppgångar. 


En av de viktigaste lärdomarna i denna strategi är att värdinvestering i kombination med hög andel kassa  fungerar utmärkt i stillastående och nedgående marknad. Medan mycket sämre i när allting går upp. Men det man ska komma ihåg är att:

1- Riskerna är betydlig längre med hög andel kassa i vissa tider.

2- På kortsikt är det svårt att slå marknaden (främst senaste årens uppgångar) men med tiden är det effektiv sätt att kunna slå index med låg risk.

3- Att vänta på låga värderingar med hög andel i kassa kan löna sig eftersom den möjliga avkastningen är så stor.

“Putting a lot of money to work in overpriced, inferior businesses - that’s going to end up way more destructive to your capital than sitting in cash for a while

2 timmars föreläsning - Ivey Business School
Här berättar han mer detaljerad han strategi som jag personligen tycker både unik och intressant. Det är definitivt värd att lägga 2 timmar. Länk till föreläsningen:



TeliaSonera och Uppdatering av FinBas

$
0
0
Efter utdelningen gick TeliaSonera under 45 och om jag hade haft kvar min tidigare köporder på 44,70 så hade jag kunnat få första köpet. Men jag ångrade mig på grund Telias osäkra framtid och vill ha lägre inköpskurs och ett högre direktavkastning för att kunna få ett högre margin of safety.

Uppdatering av FinBas

Här får jag en intervall mellan 36-41 kr för vinst- och kassaflödesvärdering när jag har justerat bort tillväxten för framtiden. 

Varför ändra köpkurserna?
Det är handlar främst om att jag ser inte bråttom att köpa TeliaSonera på grund en del osäkerheter i framtiden. Om man jämför Telia mot tex. H&M eller Mekonomen som jag kan tänka mig börja köpa vid högre värdering för främst bolagens ljusare framtid. På liknande sätt så vill jag ha ett större säkerhet i form av lägre kurs för Telia. Samtidigt är det svårt att tacka nej för en direktavkastning på ca 8%.

Vad är osäkerheterna?
Omsättningstillväxten finns i princip inte. Det som är ännu allvarligare är att omsättningen går ner sakta men säkert. Kollar man bara senaste 3 åren kvartalsvis i rullande form så ser man nedgående trenden tydligt. 

Samtidigt när man kollar detaljerna i för utvecklingen i marknader och produktområden så är det tydligt att nya produkter/tjänster + de nya marknaderna i Euroasien har blivit för viktigt för att Telia ska kunna behålla både omsättningen och lönsamheten. Detta ökar framtida osäkerheten.


Det är väldigt tydligt att omsättningen har minskat i Norden medan ökat i övriga länderna senaste 5 åren. Lika så tappar Telia stort i Fast Kommunikation och ökar mest i övriga tjänster. Men tillväxten i övriga tjänsterna räcker inte till. 

Nya inköpskurserna för TeliaSonera
Jag kommer göra det enkelt för mig och försöka lägga köpen i intervallen 36-41. 5 st köpodrar och om alla ordrar går genom så blir snittköpet 38,7 och en direktavkastning ca 7,8 %


Uppdatering av FinBas listan
Efter att Mekonomens utdelning på 7 kr så är nuvarande totalavkastning 18% efter köper på 152 kr. Inte illa för första köpet.

Det närmaste köpen i bevakningen ligger:
TeliaSonera:  9 %
Mekonomen: 13 %
H&M: 16 %


Nya bolag
Nu ska börja kolla på nya bolag som ska in i FinBas bevakningen. Funderar på att kolla närmare på både Axis och Avanza. Jag tar gärna förslag på stabila bolag som skulle passa in i FinBas? 

FinBas och Analyslistan

$
0
0
4 dagars minisemester under påskhelgen. Det betyder en sak - mer tid att kunna analysera nya bolag.

Tack för många bra förslag på stabila bolag som skulle passa in i FinBas projektet. Nu har jag valt 10 bolag som jag hade tänkt fortsätta med att analysera - värdera och lägga in i bevakningslistan med köpkurser.  

-Axis
-Avanza
-Fenix Outdoor
-Kabe
-Nibe
-Beijer Alma
-SCA
-AarhusKarlshamn
-Duni
-Electra Gruppen

I nästa steg ska jag försöka kolla närmare på vilka bolag som kan passa in. Den stora listan innehåller 75 nya bolag inklusive de 10 som jag har tagit fram. 


Om ni märker så finns det inga:
-Investmentbolag
-Fastighetsbolag
-Banker
-Utländska bolag
 Dessa hoppas jag ta längre fram. Det finns fortfarande fina bolag med enkla verksamheter på hemma plan så det känns helt naturligt att gå genom dessa först. 

Axis 
Kommer bli den första analysen under helgen. Det kommer bli spännande att se värderingen eftersom bolaget har redan rasat från toppnotering 246 till 202. Svårt att tacka nej till ett bolag med både tillväxt och bra kassaflöde samt stabila finanser. 



Glad Påsk önskar 4020

Axis - Både tillväxt & Kvalité

$
0
0
Mina stora ambitioner med FinBas porjektet får inte plats i bloggen så nu har jag skapat en ny sida med mer detaljer och bättre översikt. 

Nu går det snabb och enkelt att kunna se samtliga FinBas värderingarna, länkar till nyckeltal, rapportdata och analyser för varje bolag.






Axis Analys 
Marknadsledande inom digitala bevakningskameror och nätverksprodukter, finns över 170 länder och har mer än 65 000 samarbetspartners som försäljningsnätverk runt om i världen. Lägg till också fantastisk tillväxt genom organisktillväxt, stark balansräkning och hög lönsamhet, majoritetsägare, låg investeringsbehov och stark kassaflöde. Där får men en kort men bra sammanfattning om framgångssagan. 

Axis framtida målsättning är lika imponerande. Förväntad tillväxt på 20 %årligen och en vinstmarginal  på 10 % minst.

Omsättningstillväxten har hittills varit nästan 25 % och vinstillväxt på 35 % årligen. 

Det som är ovanligt att se i ett snabbväxande bolag är hög andel av fritt kassaflöde eftersom behovet av investeringar brukar vara stort. Men Axis har lyckats ändå behålla en större andel av kassaflödet och haft en låg Capex-nivå. Detta har gjort att bolaget i kunnat dela ut hela fritt kassaflödet som utdelning och på samma sätt kunnat ha en stark balansräkning.

Stark försäljningsnätverk
Tillväxtframgången enligt Axis är kombinationen teknisk utveckling och nära samarbeten med både globala och lokala aktörer. Jag misstänker också att just det nära samarbeten med andra partners har hjälp till med den fantastiska tillväxten och den låga behovet av både investeringsbehov och kapitalbindning. 

Dessa partners eller distributörer tar på sig lagerhållningen och kreditrisken som i sin tur säljer till återförsäljare och systemintegratörer. Med andra ord Axis säljer inte till slutkunden vilket har sina starka fördelar enligt Axis.

Det är en stryka att båda stora och små återförsäljare och installatörer runt om i världen kan tänka sig rekommendera Axis istället för konkurrenter med starka varumärken som Panasonic, Samsung och Sony. Bara 2013 har Axis fått 10 000 nya partners världen över.

Framtida tillväxten? 
-Räknar med att analoga lösningar ska återgå till digitala. Främst för mindre kunder som har billiga/analoga övervakningssystem. Axis räknar med över 20% årlig tillväxt för marknaden.

-Mogna marknaderna svarar för 73% av försäljningen. Resten tillväxtmarknader är bara 27%.

-Produktutveckling - under 2013 lanserades 28 nya produkter. Den historiska snittet ligger över 30 st.

-Fokus på forskning & utveckling och försäljning. Detta syns på andelen av anställda och nyanställning inom utveckling och försäljning.

Framtida osäkerheten
Om vi nu antar att marknadsutvecklingen och efterfrågan fortsätter att vara stark. Då blir det viktigt att fråga sig:

-Hur länge kan Axis vara marknadsledande?

-Hur ska axis klara av konkurrenterna med lägre prissegment?

-Samt det naturliga inom teknikprodukter - prisnedgångar och marginaltapp?

-Hur ska Axis kunna klara av framtida behovet av konstant produktutveckling och innovation för att kunna vara marknadsledande utan att öka investeringsbehovet?

Eftersom jag kommer inte kunna svara på dessa frågor så tar jag gärna ett lägre tillväxttal än vad många förväntar sig. Det ger mig ändå en trygghet i fall om jag har helt fel om Axis. Sen frågan om det är tillräckligt eller inte får framtiden utvisa. Den största risken är en stark aktör som tex. Samsung konkurrerar ut Axis med längre pris eller bättre produkter. Det har Apple en bra erfarenhet av.  

Tillväxttal
Just att välja rätt tillväxt är nyckeln för bra företagsvärdering. Personligen så tycker jag att det finns fördelar med att försöka räkna med lägre tillväxt. Det ger både längre värdering och högre säkerhetsmarginal = högre total avkastning. Men det får inte blir för låg så att det blir orimlig lågvärdering. 

Exempel på tillväxttal och värderingar det genererar för just Axis:

Tillväxtttal  - Värdering

20-25% = 270 - 350 kr

15-20% =  240 - 270 kr
   
10-15% = 180 - 240 kr

Med andra ord använder man tillräckligt med hög tillväxttal med kombination av lägre avkastningskrav så får man vilken aktie som helst se köpvärd ut oavsett värdering. Det  är också därför aktiekursen gick upp till 250 kr med starka köprekommendationer från bankerna. Slutsatsen blir enkelt - betalar du "rättvis - värdering" får du medioker avkastning.

FinBas Analysen
Men ett lägre tillväxttal än 10% och låg men rimlig värdering får Axis en köpintervall på 150 - 170. Själv kommer jag börja köpa vid närheten av 170 om aktiekursen fortsätter ner. 


4020 & börsdata föreläsning i Uppsala

$
0
0
Onsdagen 7-maj kommer jag hålla en kort föreläsning om både 4020 och börsdata hos Unga Aktiesparare i Uppsala

Kvällens Tema
Sveriges Tråkigaste investerare ska prata om Utdelningsstrategin, FinBas portföljen och Börsdata. 


Plats: Kungsängsgatan 12 (Vuxenskolan)
Datum: Onsdag - 7-maj
Tid: 17:00
Pris: Kostnadsfritt


Tanke på att jag har både varit aktiv inom både Unga Aktiesparare och Stora Aktiespararna så kan jag varmt rekommendera att du passar på prova medlemskap hos Unga Aktiespararna för bara 98 kr - ett erbjudande för de som kommer till föreläsningen. Medlemsförmåner:






Föreläsningen UA-Uppsala

$
0
0
Här kommer föreläsningsanteckningar för Unga Aktiespararnas Stora Aktiekväll i Uppsala för er som missade eller intresserat att få ta del av overheadbilderna.

Det handlade mest dels om snabbinformation kring:

-4020-strategin 
-FinBas
-Börsdata. 


Ett 50 tal aktieintresserade ungdomar som lyssnade på föreläsningen. Förhoppningsvis så har jag lyckats inspirera minst ett antal personer för ett långsiktig utdelningsinvestering genom direktägande. 


Viewing all 95 articles
Browse latest View live