Idag fick man veta att Alliance Oil hade "märkliga" kostnadsposter i bokföringen. Tydligen gick det en del till "välgörenhet" (posten som finns i bland notorna till resultaträkningen) till familjen som ligger bakom budet på bolaget.
Nu har både media och aktiespararna har vaknat pga senaste kvartalsrapporten. Det ironiska är att det är inte första gången just den unika posten finns med. Den förekom också mellan 2013 - 2007. Men det är bara det senaste årsredovisningen och delårsrapporten som det finns en tydlig förklaring till posten. Räknar man bara de senaste siffrorna (2011 till idag) så handlar det om ca 250 Mkr i välgörenhet.
Men jag ska inte fördjupa mig i budet, dessa välgörenhets poster och vad som är rätt eller fel. Utan det jag undrar över är:
1.Utspädningen?
Varför skriv det ingenting om AOILs enorma vilseledande (redovisade) vinster? och de stora investeringarna, negativa kassaflödet och alla nyemissionerna?
De senaste 12 åren har Alliance Oil har gjort:
10,6 Miljarder kr i "redovisad" Vinst
-17,6 Miljarder kr i negativt fritt Kassaflöde
33,9 Miljarder kr i nettoinvesteringar
18,1 Miljarder kr i nettofinansiering (Nyemissioner)
Bara dessa riktade- och företrädesemissionerna kan ha gjort att vissa få personer fått mer ägande och makt än de övriga aktieägarna över tiden. Mer om detta kan du läsa i gamla inlägg:
2-Large Cap - Stockholmsbörsen
Sen undrar jag över är HUR kan ett bolag som Alliance Oil kan hamna på Large Cap listan? För att kunna svara på dessa frågor så tror jag att man måste kolla närmare på:
Vad är den absolut grundläggande syftet med Stockholmsbörsen?
Innan jag ska försöka svara på den frågan så vill jag ta upp lite fakta:
Kursmanipulation?
Nyligen en daytrader/aktiebloggare i Stockholm åtalades för kursmanipulation pga att han har handlat med fem olika aktier och gjort "några tusen lappar i vinst". Medan det pågår mer omfattande "manipulation" av miljonklass dagligen via så kallade börsrobotar. Personligen har jag inget emot "börsrobotar" eftersom vi som är långsiktiga påverkas inte av det. Kanske också en viss fördel vid nedgångar. Men anledningen till att detta får ske på Stockholmsbörsen är att det genererar vinst för just marknadsplatsen.
Nyemissioner?
I början av 2013 ville Investor göra det enklare för börsbolag att göra nyemissioner utan företrädesrätt av befintliga aktieägare. Detta handlar främst om att kunna göra enklare/snabbare riktade- eller företrädesemissioner. I princip innebär det att alla aktieägarna som inte deltar i emissionen är förlorare.
Slopa Kvartalsrapporter?
Majoriteten av börsbolagen vill slippa redovisa kvartalsrapporter. Det är självklart bra för börsbolagen men knappast en fördel för aktieägare. Det innebär att ännu mindre viktigt information till mindre aktieägare.
Fler köpte analyser?
Ta tex: Aktiespararna som är kanske den viktigaste "fristående" organisationen för små aktieägare ska börja ta betalt av börsbolag för göra analyser. Oavsett vad man tycker om det - så ser den tuffa verkligheten för organisationen. Problemet är att det blir mindre "oberoende och kritiska" analyser.
Stockholmsbörsens Åtgärder - 2014!
Nyligen har Nasdaq OMX presenterat handlingsplan för att underlätta för fler bolag ska notera sig på börsen. Några av dessa åtgärder är:
-Ta bort kravet på kvartalsrapportering
-Ta fram analystjänster för börsbolagen.
-Förenkla noteringskraven/reglerna.
Det finns ingenting om hur man ska förbättra/underlätta för små aktieägare. Utan det handlar bara hur man ska förenkla för börsbolagen. Med stor sannolikhet blir detta bekostnad av sämre information/skydd för små aktieägare.
Så nu till frågan:
Vad är den absolut grundläggande syftet med Stockholmsbörsen?
För aktiebolag(=kan också betyda majoritetsägare):
Att börsbolagen ska lättare få tillgäng till riskkapital.
För handelsplatsen- Nasdaq Omx:
Att det sker handel (genererar courtageintäkter) från olika aktörer och att det finns börsbolag som betalar avgift för att kunna vara listade.
För (minoritets)aktieägare då?
Det är någonting att fundera på!
Personligen tycker att syftet för oss småaktieägare blir handelsplatsen mer likviditetsverktyg när vi behöver sälja/köpa snabbt när vi vill investerar/spekulerar. Men jag ser inte den grundläggande ambitionen att börsen eller aktiebolagen ska skydda minoritetsägare. Tvärtom vår intresse kommer alltid sist och därför är det vi själva som har ansvaret. Oavsett om det sker via fonder eller egen handel. Sen kan man alltid ställa sig frågan om det ska vara så enkelt för tex: bolag som Alliance Oil?
![]() |