Plötsligt händer det - rädsla för en ny börsnedgång. Nu efter några dagars större nedgångar börjar det bli intressantare att kolla på börsen igen. Osäkerheten kring nedgången gör att många blir oroliga när de inte exakt känner sig trygga med bolagen och dess värderingar. Hur som helst så har nedgången har hjälpt till att få ner Mekonomens kurs till 139 som lägsta kurs. Då passar man självklart att köpa mer när 150 var köpvärd.
För min del har det skett två nya småköp vid 147,50 och 141 kr. Det har gjort att min snittkurs ligger just nu på 151,75
Viktigt att poängtera
Jag köper oftast väldigt små poster och försöker verkligen köpa bara vid nya nedgångar för att inte riskera att köpa för mycket på korttid. Gärna också glesa köpnivåer istället för ett tidsbestämt köp. Det vill säga nästa köp ska ske om kurser går ner t.ex. 10 %. Istället att köpa regelbundet veckor- eller månadsvis. Risken är annars stor att kassa inte räcker till. Det är ett av de svåraste investeringsbesluten som man måste hela tiden handskas tillsammans med:
B1-När ska man köpa och till vilken värdering?
B2-Hur mycket likvida medel ska man ha som reserv och hur ofta ska man köpa?
B3-När man ska sälja ett bolag?
B3är ändå ganska positiv bekymmer. Det blir svårare med B1 och om man gör en felvärdering så är det väldigt viktigt att man har bra koll på B2 och kan öka på vid längre nivåer för att dels dämpa ner nedgången och dels för att få högre totalavkastning.
Man skulle också kunna säga att B2 blir lika viktig oavsett om man har gjort rätt/fel-värdering. Börsen kan alltid ställa till det och tar sällan hänsyn till den långsiktiga FA-värderingen när det blir oroligt.
FinBas Portföljen
Nu kommer jag att försöka vara mer konsekvent med min strategi FinBas och visa helt öppet både innehaven och den procentuella utvecklingen i form av skärmbild direkt från Avanzakontot. Detta har jag försökt undvika tidigare men eftersom hela FinBas strategin har en stor betydelse (för mig personligen) så kommer jag vara helt öppet med affärerna. Jag tror fortfarande stenhård på idén att hitta utmärkta bolag och sen efterhand hitta värderingar som man är nöjd med. Där man dessutom hittar flexibla lösningar till förutnämnda beslutsproblem B1 till B3.
NIBE - Nästa bolag till bevakning
Deras största affärsområde är att erbjuda olika värmepumpslösningar. Nibe associeras antagligen mest med bergvärmepumpar som är en dyr men effektiv lösning för hushåll med större energibehov och värmeeffekt. Alla som är villaägare med direktverkande el uppskattar säkert Nibe som en bra framtidsinvestering. Genom kontinuerligt förvärvstrategi har Nibe lyckas växa kraftigt och det är också delar av Nibes framtida tillväxtstrategi. Bara senaste 5 åren har det skett 13 olika förvärv.
När man analyserar det fria kassaflödet lite snabbt (före förvärv) så motsvarar den samma nivå som vinsten. Därför kommer det se sämre ut om man inte justerar investeringarna (förvärv i detta fall) från övrig capex. Mer om Nibes kassflöde och förvärvtillväxt får bli ett inlägg längre fram.
FinBas värdering
140 nivå för både vinst- och kassaflödesvärderingen börjar bli intressant. Däremot så är det inget för utdelningsinvesterare eftersom större delen av kassan går till förvärv. Direktavkastningen för Nibe är idag 1,4 % (en utdelningsandel på 28 %). Då handlar det mycket om att göra bedömningen om bolaget kan fortsätta växa (lika lönsamt som tidigare) genom förvärv. Nibes tillväxtmålsättning är 20 % årligen där hälften via organisk-tillväxt och resten genom förvärv. Om du frågar mig så låter det mer som vision än en realistisk målsättning. Men det som skiljer från andra bolag med liknande målsättningar är att Nibe har ett starkt kassaflöde och ganska låg underhållsbehov som är en viktig förutsättning för tillväxt. Sen om de lyckas med att fortsätta göra lönsamma förvärv - det är en annan fråga.
FinBas bevakning
Mer detaljerade siffror och beräkningar hittar ni i FinBas-sidan. Just nu är det bara Mekonomen som ligger under sitt så kallade ”intrincis value”. Medan det börjar bli intressant att kolla närmare på H&M, Telia och Avanza vid nästa 10% nedgång.