Quantcast
Channel: 40procent 20år - Utdelning & Värdeinvestering - www.4020.se
Viewing all articles
Browse latest Browse all 95

Cypern, Börskrascher och Opålitliga Hjärnan

$
0
0
SVT hade tre serier om mänskliga hjärnan, uppmärksamhet och hur vi inte helt kan lita på våra egna tolkningar av vad vi registrerar. Här kommer ett enkelt korttrick - se det korta filmklippet:

Tips:försökt att inte fokusera på ett enskilt kort utan försök att kolla på alla korten. För mig tog det 3-ggr innan jag insåg vad som var tricket. 



Varför visar jag just detta?
Jag vill ta upp ett mer kognitivt/psykologiskt fenomen inom mänskliga beteenden. Hur ensidig vår uppmärksamhet är med tanke på att vi inte klarar av mer än 7 (plus-minus 2) informationsenheter i arbetsminnet. Det betyder att vi måste tolka/förenkla stora och komplexa informationsflöden väldigt snabbt. Ta t.ex. när man läser en aktieanalys så finns det rätt mycket både negativa och positiva fakta som talar både för köp och sälj. På något sätt måste läsaren förenkla och välja ett av tre alternativ - Köp, Sälj eller Avvakta.

Dessutom, om vi upprepade får se viss information kommer vi börja tro på att informationen är fakta utan någon kritisk granskning. Om vi börjar tro att på ett fakta är verklighet kommer detta självklart påverka våra beslut om hur vi investerar.

Var är börskraschen alla pratar om?
Det går inte bortse från att efter 2008/2009 fram till mitten/slutet av 2012 har vi kontinuerligt bombarderats av negativa nyheter, analyser och information om ekonomiska krascher och elände. De som har väntat med att investera pga alla negativa nyheter har missat en av de större börsuppgångarna på senare tid.

Likaså, de som lyckats vara med i första uppgången från 2008-2010 har kanske valt att gå ur pga den stora risken för framtida börsnedgång. Ta tex senaste börsnedgången under 2011. De som gick ur för sent och valde att stanna utanför har också missat en stor uppgång fram till idag.

Om man går ut på stan och frågar vad folk tror om börsens utveckling de senaste 5 åren skulle de flesta förmodligen svara mycket negativt (dvs. de som har någorlunda uppfattning om börsens utveckling).

Jag undrar bara hur många som har gjort sina investeringsbeslut från alla teorier och artiklar som t.ex. Cornucopia, Cervenka på SvD och alla som tror på finansiellt elände, undergång och svarta exotiska fåglar? Hur många av dessa har investerat i guld och andra råvaror och hållit sig utanför börsen pga. rädsla för kommande börskrasch? 

Cypern - Bank Run & Självuppfyllande profetia
Cypernnyheten är också en av anledningen till att jag har skrivit detta inlägg. Ännu en gång kan vi få eskalerande nyheter om Europa-krisen vilket i sin tur leder till mer negativ framtidstro om börsen. Jag vet inte hur börsen kommer att utveckla sig och tror inte heller någon annan vet hur aktiekurserna kommer att påverkas oavsett hur allvarligt det blir.

Däremot så tror jag fortfarande på att de som väljer att vara negativa till börsen kommer att hålla sig borta från börsen och denna nyhet stärker deras övertygelse att de har haft rätt. Därför är det inte så konstigt att de flesta väljer mer säkra placeringar eller bankkonton. (Det ironiska med Cypernnyheten är att nu kan vi inte ens lita på säkra bankkonton inom EU).

Likaså, de som är mer positiva till börsen kommer att anstränga sig för att hitta mer kvalitetsbolag som antagligen kommer gå bättre än börsen allmänt. Om detta låter tveksamt så räcker det med att kolla hur de stabila bolagen har utvecklats från IT-Krasch 2000 eller senaste finanskrisen 2008 fram till idag.

Det kommer ALLTID finnas bolag som kommer gå bättre än börsen på sikt och de som tror på börsen (om man nu verkligen tror på att man kommer generera bra avkastning på sikt) kommer antagligen anstränga sig för att hitta bra bolag. På så sätt blir det mer eller mindre självuppfyllande profetia.

Investeringstips för minska psykologiska effekten!

-Gör helst egna analyser. Om du ska läsa andra analyser, gör först egen analys och på så sätt kan du vara mer kritisk.

-Undvik att fokusera allt för mycket på makro, nyheter och den allmänna uppfattningen om börsen. Det vill säga hellre ”BOTTOM UPän TOP DOWN.

-Undvik att läsa subjektiva nyheter, analyser och artiklar som kommer från traditionella källor som DI, Affärsvärden, Veckans Affärer och tom. Aktiespararna**(för att slippa flock-tänkandet)

-Undvik att använda analyser som TA**och investeringsklockan  

**=Jag vet att det låter trångsynt att inte fokusera på annat än egna FA-analyser men personligen tycker jag att det är en framgångsfaktor där man kan lättare göra egna analyser. Samtidigt måste jag också tillägga att de som är kortsiktiga/traders kommer självklart använda sig av TA eftersom FA inte fungerar för dessa grupper men jag tycker fortfarande att det kan vara en nackdel att blanda in TA med långsiktiga FA-analyser. 

MEN  - Kvalitén av  FA-analyser
Självklart så är det aldrig så enkelt och det räcker inte med att bara göra egna FA-analyser eftersom det handlar mycket också om HUR man gör och VAD man använder för information. Om vi bara visste hur ett bolags vinst/kassaflöde skulle utvecklas närmaste 5-10 åren så hade det självklart varit mycket enkelt att hitta bra köpnivåer. Ta t.ex. Apple - om man verkligen visste att vinsten skulle ligga på samma nivå under 5 år till - då hade det varit den självklara investeringen. Men ingen vet vad som kan hända om 2-3 år.

Den viktigaste delen av FA
Det leder till nästa fundering - kanske man ska börja med att hitta bolag vars vinster/kassaflöde är väldigt förutsägbara och stabila? Problemet är dock att dessa bolag sällan är lågvärderade och dessutom är det få bolag på Stockholmsbörsen skulle passa in i förutsägbar/stabil kategorin. Samt skulle man förmodligen få vänta väldigt länge innan man skulle få dessa bolag lågvärderade. Men jag tycker att det ändå är värt att fungera på. 

Så den viktiga frågan -hur ska man hitta dessa bolag med mer förutsägbar/stabil vinstutveckling?



Viewing all articles
Browse latest Browse all 95